Новини та блог
02.02.2024
Трос для прочищення каналізації - як використовувати: поради професіоналів

Проблема утворення засмічень у каналізаційній мережі знайома практично кожному. Жирові відкладення, залишки їжі, бруд, пил і волосся поступово накопичуються в трубах та провокують утворення різноманітних засмічень. Залежно від типу засмічення та ступеня його непрохідності, використовують різні види прочищення. Прості та органічні відкладення залишків їжі, волосся чи пилу можна усунути за допомогою вантуза чи помпи, тоді як ліквідація неорганічних типів потребує більш потужних інструментів.

Щоб витягти із трубопроводу губки для миття посуду, ганчірку, предмети особистої гігієни та інші сторонні речі, використовують спеціальний трос для прочищення. Такий пристрій має безліч варіацій, завдяки чому легко справляється із різними типами засмічень.

tros-pozvolyaet

Різновиди насадок та велика сітка діаметрів роблять цей інструмент практично незамінним атрибутом сантехніка та звичайного споживача. Простий принцип роботи забезпечує швидке та ефективне прочищення каналізаційної системи.

Трос дозволяє:

  • усунути відкладення та наліт, які ускладнюють нормальне функціонування трубопровідної системи
  • прочистити злив, стояк, унітаз, раковину або ванну, в яких виникли засмічення
  • ліквідувати пробку із ганчірок, що застрягли в трубах, залишків губок для миття посуду, вати, будівельних матеріалів, поліетилену
  • позбавити як пластикові, так і чавунні труби від застарілих відкладень
  • швидко і якісно вирішити проблему непрохідності труб, не наражаючи на небезпеку майно господаря будинку

Як сантехнічний трос справляється із прочищенням каналізації?

Особливість будови інструменту дозволяє використовувати його як у професійному, так і в побутовому прочищенні. Вузький довгий трос стає незамінним у важкодоступних місцях, а також допомагає усунути проблему, уникаючи демонтажу частин каналізаційної мережі. Принцип роботи полягає в тому, що один кінець троса просовують в раковину, унітаз або ванну до упору в бар'єр, що перешкоджає. Після цього трос починають обертати за допомогою ручки, розташованої на іншому кінці пристрою.

Поступальні, обертальні рухи дозволяють видалити залишки нальоту, сміття та інших предметів по всьому діаметру труби. Як результат, засмічення проштовхується далі в загальний злив будинку або витягується назовні. Гнучкість троса та відмінності у його діаметрі створюють додаткові характеристики, що допомагають підібрати найбільш підходящий інструмент для прочистки у кожному конкретному випадку.

Як користуватися тросом для прочищення каналізації, щоб уникнути пошкоджень сантехніки?

Яким би простим не здавалась експлуатація даного інструменту, існують певні правила, на які необхідно звернути увагу при виборі інструменту для роботи.

Трос для прочищення може мати:

  • різну довжину
  • різний діаметр
  • варіації насадок
  • ручний чи електричний аналог.

Найпершим питанням на яке необхідно дати відповідь буде: Який тип інструменту краще вибрати саме вам?

Виробники виділяють 4 види тросів:

  1. Класичний канатний трос являє собою оцинкований сталевий дріт, скручений в канат. Такий варіант підійде для чищення раковини, унітазу, усунення волосяних пробок у трубі. Для початку роботи необхідно розв'язати один кінець дроту, щоб замінити функціонал металевого йоржика.
  2. Пружинний трос використовують як робочий інструмент для очищення сантехнічного обладнання або сливів і труб, що забилися. На вигляд насадка схожа на скручену пружину.
  3. Пружинно-навитий трос вважається професійним сантехнічним обладнанням. На рухому внутрішню частину намотаний сталевий дріт, який дозволяє згинатися і проходити найскладніші повороти в каналізаційній системі. Використовується для видалення забруднення різних типів складності.
  4. Стрічковий трос - має форму стрічки, найчастіше до 4 см завширшки. Використовується для прочищення труб великого діаметру із множинними вигинами та поворотами, що ускладнює проходження звичайної насадки.
tros_dlya_prochistki_vidu

Якісний трос для прочищення каналізації виготовляється на основі високоміцного сталевого дроту. Конструкцію створено з урахуванням запобігання корозії та розрахунку великих механічних навантажень під час використання. Для чищення пластикових труб краще користуватися тросом із гумовим покриттям для більш делікатного очищення без ризику пошкодження труби.

Як визначити оптимальну довжину та діаметр троса для каналізації?

Для прочистки невеликих засмічень, що виникли всередині квартирної розводки, підійде канат до 2,5 м. Такої довжини буде достатньо, щоб проштовхнути засмічення до загального зливу. Якщо ж проблема трапилася між поверхами, буде потрібно сантехнічний трос до 20 м завдовжки.

Визначальним фактором у виборі оптимального діаметру тросу є ширина труби, що очищається. Для роботи з прочищенням раковини, унітазу варто вибрати вужчий трос, в той час як для очищення ширшої труби підходять масивніші варіанти. Виробники пропонують варіації від 3 до 32 мм.

Щоб ефективність троса була виправдана, варто взяти до уваги, що трос повинен легко проходити в отвір занурення, але також не надто тонким. Яким би не був масивним трос, розраховуйте співвідношення розміру труби так, щоб у троса була достатня амплітуда обертання.

Для наочності наведемо вам відповідне співвідношення розміру:
Товщина троса 6-8 мм підійде для труб діаметром до 50 мм. Для трубопроводу діаметром понад 100 мм необхідно вибирати троси діаметром від 16 мм.

Вибираємо відповідну насадку сантехнічного троса для каналізації

Для того щоб прочистити каналізацію тросом своїми руками та отримати бажаний результат, варто приділити особливу увагу вибору правильної насадки. Вибирати насадку необхідно, виходячи з особливостей забруднення, з яким ви зіткнулися. Класичний сантехнічний трос можна розпустити до форми йоржика з кінця робочої сторони, але іноді цього може бути недостатньо. 

 

tipu_nasadok_na_tros

Існують такі типи насадок для ефективного прочищення каналізації:

  • Крюк - застосовується для того, щоб зачепити текстильні вироби (ганчірки, тканину, губку тощо) та безпечно витягти цей предмет назовні.
  • Гарпун - потужна насадка, призначена для пробивання пробок та наростів із залишків мінеральних солей, органічних та неорганічних відходів.
  • Піка - найчастіше використовується з метою пробивання засмічення із жирових відкладень, які звужують проходи у трубопроводі.
  • Скребок - підходить для видалення та очищення твердих та в'язких жирових відкладень на стінках труб.
  • Шнек - справляється із різними видами відходів: жирові, вапняні, мулисті нальоти.
  • Насадка у формі розсувного ножа призначена для очищення магістралей різного масштабу.
  • S-подібний ніж допомагає видалити жирові пробки у каналізаційній системі.
  • Донна насадка видаляє залишки будівельного сміття, піску, мулу та бруду із трубопровідної системи, використовується для гідродинамічного прочищення труб.
  • Спіральний ніж використовується для подрібнення та подальшого усунення гілок, що застрягли в трубопроводі та сторонніх твердих предметів.

 

Визначивши складність засмічення, з яким вам доведеться впоратися, необхідно вибрати відповідний вид насадки. Правильно підібраний інструмент дозволяє успішно ліквідувати засмічення та відновити функціонування каналізаційної системи будинку.

Який трос краще вибрати для чищення каналізації: ручний чи електричний?

Однозначної відповіді це питання немає, оскільки кожен із інструментів є оптимальним для певних завдань. Основною відмінністю цих двох видів вважається продуктивність та цінова політика.

Якщо необхідно прочистити каналізацію тросом в домашніх умовах, підійде класичний ручний сантехнічний трос. Для роботи з таким видом вам знадобляться лише ваші руки та правильна експлуатація обладнання. За допомогою ручного троса ви легко видалите просте засмічення, без ризику псування вашого майна. Для одноразового застосування або як аварійний сантехнічний інструмент у будинку, варто купити більш бюджетний ручний варіант.

Електричний трос призначений для масштабніших робіт. Найчастіше такому інструменту віддають перевагу професіонали. У рамках щоденної експлуатації такий вид устаткування повністю виправдовує свою вартість. Він дозволяє швидко та якісно виконувати прочищення різних рівнів складності.

Як правильно прочистити каналізацію тросом?

Щоб прочистка мала успіх і не призвела до додаткових труднощів, варто запам'ятати основні правила використання троса. Якщо ви відмовилися від професійної допомоги сантехніка та хочете усунути засмічення самостійно, прочитайте наші поради:

  • Перевірте цілісність інструменту перед його розміщенням у трубопровід. Якщо частина троса обірветься в процесі чищення, для видалення цього елемента знадобиться демонтаж частини каналізаційної системи.
  • Зніміть та прочистить сифон для зручного занурення робочої частини троса у трубу.
  • Поступово введіть трос у трубу, постійно повертаючи ручку по годинниковій стрілці.
  • Дуже важливо провертати трос в одному напрямку, щоб проштовхувати засмічення до зливу, а не намотувати його на кінець тросу. Це може призвести до застрявання інструменту всередині труби.
  • Коли трос досягне засмічення, необхідно посилити тиск і швидкість обертання рукоятки, щоб ефективно усунути його в каналізації.
  • Щоб переконатися, що всі засмічення усунуті, треба проштовхнути трос до кінця, доки зовні не залишиться одна рукоятка.
  • Після завершення прочищення необхідно повернути на місце прогумовані прокладки та встановити сифон. Переконайтеся у справності системи.
  • Обов'язковим пунктом є очищення троса від нальоту та бруду, який він зібрав. Щоб надалі трос служив довго та виконував свою функцію справно, очистіть його за допомогою миючих засобів, що розщеплюють жир. Зберігайте сантехнічний трос у паперовому або тканинному мішку, щоб запобігти появі іржі.
  • Щоб покращити роботу механічного троса, з'єднайте його з дрилем, який працюватиме на повільному режимі.
  • Для прочищення пластикових труб використовуйте інструмент із прогумованим покриттям, щоб зберегти цілісність труб

Як зробити сантехнічний трос своїми руками?

Якщо ж проблема засмічення в каналізації застигла вас зненацька і купити трос в магазині неможливо, можете сконструювати його із підручних засобів. Для прочищення раковини, унітазу в межах квартирного розведення підійдуть пов'язані між собою будівельні стяжки та велосипедний трос.

Якщо ж закупорка відбулася внаслідок серйознішого засмічення, можна використовувати товстий дріт, попередньо зігнувши робочу сторону у форму гака.

Щоб виготовити трос самостійно, необхідно приготувати до 3 м дроту. Загнути гаком або розпушити робочий кінець саморобного троса. Інший кінець троса варто зігнути в щільне кільце. Воно послужить вам як ручка за допомогою якої ви будете керувати інструментом і обертати його всередині труби. Для кращого ковзання трос необхідно змастити технічним мастилом. У такий спосіб ви зможете усунути невеликий побутове засмічення у найкоротші терміни і без потреби придбання спеціалізованого обладнання.

У разі засмічення в будинковому зливі між поверхами або перешкоджаючої пробки з накипу, нальоту жиру або інших сторонніх предметів слід використовувати професійне обладнання. Ми впевнені, що після прочитання цієї статті кожна людина, яка зіткнулася із засміченням у квартирі, зможе знайти відповіді на головні питання на цю тему.

Ви завжди можете спробувати вирішити проблему самостійно, але можете просто надати це команді “TRUBOS”. Ми з радістю допоможемо вам у вирішенні будь-якої делікатної проблеми у каналізаційній системі вашого будинку, квартири, підприємства. Оперативно прибудемо на місце у будь-який час доби, усунемо засмічення будь-якої складності та збережемо чистоту у вашому будинку.